Havaalanlarında Hakimlerin üstü aranmalı mı?

Hakimler ve üzerindeki eşyalar, valizleri dahil X-RAY’den her türlü geçiyor, herhangi bir yasak madde varsa bunlara el konulabiliyor. Sadece el ile arama yapılamıyor. Ancak bu durum sosyal medyada çarpıtılarak Hakimler X-Ray’den de geçirilmeyecek, hiçbir şekilde aranamayacak şeklinde lanse ediliyor.

Yasal olarak Hakimlerin üstü aranamaz. Bu durum Mahkeme kararıyla da tescillenmiş durumda. Hakimler el ile aranmalı şeklinde bir mevzuat hükmü veya Mahkeme kararı olsa, siz beni aramayın diyemezsiniz. Ancak mevcut olayımızdaki gibi Hakimler havaalanında el ile aranmamalı şeklindeki Mahkeme kararı bulunmasına rağmen siz bir Hakim olarak beni de el ile arayın diyebilirsiniz. Birde Esenboğa VİP listesine bakıldığında:

”Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, eski cumhurbaşkanları, Cumhuriyet Senatosu eski başkanları, Millet Meclisi ve TBMM eski başkanları, eski başbakanlar, cumhurbaşkanlığı eski konsey üyeleri, Genelkurmay Başkanı, ana muhalefet partisi başkanı, bakanlar kurulu üyeleri, eski bakanlar, yüksek yargı organlarının başkanları ve üyeleri (Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi), Sayıştay başkanı ve üyeleri, kuvvet komutanları, general ve amiraller, Yüksek Öğretim Kurulu başkanı ve üyeleri, TBMM başkanvekilleri, katip üyeleri, idare amirleri, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanları ve TBMM üyeleri, TBMM eski üyeleri, cumhurbaşkanlığı genel sekreteri, başbakanlık müsteşarı, TBMM genel sekreteri, Diyanet İşleri Başkanı, müsteşarlar, TC Merkez Bankası başkanı, AB Genel Sekreteri, Sermaye Piyasası Kurulu başkanı, Rekabet Kurulu başkanı, Telekomünikasyon Kurulu başkanı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu başkanı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu başkanı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu başkanı, Kamu İhale Kurumu başkanı, Tütün ve Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkiler Düzenleme Kurulu başkanı, Şeker Kurulu başkanı, Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği yönetim kurulu başkanı, Sosyal Güvenlik Kurumu başkanı, cumhurbaşkanlığı baş danışmanları, başbakan baş müşavirleri, müsteşar yardımcıları, cumhurbaşkanlığı ve TBMM genel sekreter yardımcıları, devlet ya da vakıf üniversiteleri rektörleri, büyükelçiler, valiler, emniyet genel müdürü, büyükşehir belediye başkanları, Devlet Denetleme Kurulu başkanı, Yüksek Denetleme Kurulu başkanı, Başbakanlık Teftiş Kurulu başkanı, bakanlık teftiş kurulları başkanı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu başkanı, Toplu Konut İdaresi başkanı, Özelleştirme İdaresi başkanı, GAP İdaresi başkanı, Devlet Personel başkanı, genel müdürler, Devlet İstatistik Enstitüsü başkanı, Türk Standartları Enstitüsü başkanı, TÜBİTAK başkanı, TÜBA başkanı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu başkanı, TC Merkez Bankası başkan yardımcıları, devlet sanatçıları, İstiklal Madalyası sahipleri, hükümeti temsilen yurt dışına giden heyetler, DİSK, HAK-İŞ, TESK, TİSK ve TÜRK-İŞ konfederasyonları genel başkanları, yukarıda belirtilen görevlerden emekli olanlar, Türkiye Barolar Birliği başkanı, toplu görüşme yapma yetkisine yapma memur sendikalarının bağlı oldukları konfederasyon genel başkanları,” VİP listesine dahildir.

Bunlar dışında listede olmayıp VİP uçan bürokratlar olduğu gibi VİP olmayıp üstü X-Ray dahil hiç aranmadan uçağa binen bürokratlar da bulunmaktadır. Hakimlere tanınan hak VİP hakkı değil, X-RAY’den geçmeme hakkı değil, sadece ve sadece havaalanlarında üstlerinin el ile aranmaması hakkı. Ayrıca bilindiği üzere Savcıların üstünün el ile aranmaması içinde Dernek olarak Danıştay’da dava açtık.

Dernek olarak VİP’ten uçmak içinde girişimlerde bulunacağız. Zira yüksek yargıyla bizim aramızda Anayasal olarak hiçbir fark yok. Olmaması da gerekir zaten. Biz Hakimlerin ve ilerisinde lehe karar verilmesi halinde Savcıların da havaalanlarında el ile üstünün aranmaması hakkını kazanması durumunda, bu adımı VİP uçuş hakkının ilk adımları olarak görüyoruz. Ancak Dernek üye sayısının artması halinde biz bu adımları çok daha çabuk atabileceğiz. Şöyle ki dava açmaya gerek kalmadan her Bakanlıktan randevu alıp, taleplerimizi doğrudan dile getirebileceğiz. Üyelik linki:

Hakimler ve Savcılar Derneğine üyelik başvurusu nasıl yapılır? – HAK-SAV (haksav.org.tr)

Kaynak: HAKSAV

Hakkında Alp Eren

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Araç çubuğuna atla